top of page
  • Szerző képeViola Szandra

Beszámolóm a magyaridők.hu oldalon: KÖLTÉSZET, SZABADSÁG, VÁLTOZÁS…

Idén is megtartották a 100 ezer költő a változásért elnevezésű kulturális eseményt, amelynek résztvevői mintegy hét órán keresztül olvasták fel verseiket. Több mint hatvan költő csatlakozott műveinek felolvasásával, valamint személyes jelenlétével a megmozduláshoz.


A 100 ezer költő a változásért kezdeményezés ötlete Michael Rothenberg amerikai költőtől származik, aki 2011-ben azzal a kéréssel kereste meg Gyukics Gábor költőt, hogy szeretné, ha Magyarország is csatlakozna ehhez az eseményhez. A 2011-ben a budapesti Műcsarnokban tartott első rendezvény a világ felolvasómaratonjainak sorában az egyik legnagyobb volt, ugyanis 10 órán át több mint 100 művész lépett fel.

Idén a Gödör klubban, az immár ötödik rendezvényen, amelynek megvalósulását a József Attila Kör is támogatta, számos jelentős költő lépett fel, elsősorban a középgenerációs és fiatal nemzedékek sorából, például Kemény István, Térey János, Tábor Ádám, Egressy Zoltán, Vörös István, Erdős Virág, Garaczi László, Acsai Roland, valamint Hevesi Judit, Fehér Renátó, Kerber Balázs, Mezei Gábor, Tóth Kinga, Sirokai Mátyás és még sorolhatnám.


Az idén felolvasott versek témái között számos aktualitás is szerepelt, például a fal, a kerítés, a határ, a befogadás, valamint az együttérzés. 2015-ben a budapesti felolvasómaratonon kívül Debrecenben, Újvidéken, Miskolcon és Nyíregyházán is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A résztvevő költők közül többen a bécsi Wortwert Literaturgruppe akciójához is kötődve fehér szalagot vagy zsebkendőt tűztek a ruhájukra, a szabad emberi jogokért demonstrálva. A felolvasással egy időben Bécsben 13 irodalmi szervezet helyezett el fehér zászlókat a város utcáin.


Joggal vetődhet fel a kérdés sokakban: pontosan milyen változásért küzdenek a fellépők? Mivel a kezdeményezés világszintű, ezért a változást sem lehetne egyetlen probléma megszüntetésére lokalizálni, más és más változás érdekében szólalnak fel a művészek a világ különböző pontjain, azonban, ahogy a főszervező, Tóth Kinga is elmondta, az esemény „cselekvés az irodalomban”, a jóért való összefogás. A kezdeményezés valóban sok szempontból jó, például azért, mert az olvasók és a szerzők általa megismerhetik egymást, és nem utolsó sorban irodalmi élményben részesülhetnek, továbbá a jelenlévők a nyilvánosság előtt hívhatják fel a figyelmet általuk fontosnak tartott kérdésekre.


Az eredeti cikk a Magyar Idők oldalán jelent meg: https://www.magyaridok.hu/kultura/kolteszet-szabadsag-valtozas-39264/

5 megtekintés0 hozzászólás

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page